Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Mina favoriter

SE ALLT

Vad är Borgskala?

Jag får då och då skala bort siffrorna och alla mätverktyg i min träning och enbart gå på känsla. Det kan vara perioder där jag min upplevda avstängdhet inte lirar med min puls eller att jag befinner mig på ett ställe utan pulsklocka eller behöver koppla bort tankarna på pulsen och enbart fokusera på min prestation.

Borgskalan används som ett verktyg för att komplettera pulsbaserad träning och används på olika sätt beroende på vilken träningsform man ägnar sig åt. Det är en uppskattningsvis för upplevt fysisk ansträngning och väldigt individuell.

Skalan går från 6-20 och sammanfaller med pulsen. Om man räknar grovt så anger borgvärde på 8 ca 50% av maxpuls, 14 ca 75% av maxpuls och 20 maximalt, det vill säga,  95-100% av maxpuls. 

Nedan har ni borgskalan.

6 – Extremt lätt

7 – Extremt lätt

8 – Extremt lätt

9 – Mycket lätt

10 – Mycket lätt

11 – Lätt

12 – Lätt

13 – Ganska ansträngande
14 – Ganska ansträngande

15 – Ansträngande

16 – Ansträngande

17 – Mycket ansträngande

18 – Mycket ansträngande

19 – Extremt ansträngande

20 – Maximalt ansträngande

Själva tanken är inte att man ska använda Borgskalan som betygssättning på om ett bra eller dåligt träningspass utan det gäller att försöka vara objektiv och se till den faktiska ansträngningen. Lycka till! 🙂

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Hej!
    Detta har inte alls med ditt inlägg att göra men jag lyssnade på din medverkan i Embrace Her podden. Jag tar examen från fysioterapeutprogrammet i januari och jag vill inte alls jobba med detta längre. Jag har dumt nog känt så nästan hela utbildningen men hela tiden intalat mig att ”det kommer bli bättre”. Jag får en förlamande ångest som håller mig uppe om nätterna när jag tänker på att jobba som fysioterapeut resten av livet och alla jobbannonser får mig att vilja gråta. Jag är snart 25 år gammal och får åldersångest då jag har sån ambition att driva något (?). Jag vet inte exakt vad jag vill göra och detta gör mig så stressad. Jag fasar inför detta året efter examen för vad ska jag göra? Jag vill jobba och jag jobbar gärna hårt, att vara arbetslös eller ha för lite att göra är min mardröm. Men vad gör man när man pluggat en väldigt yrkesspecifik utbildning och inte alls vill detta längre. Du kanske inte alls har något svar på detta men jag älskade din medverkan i podden och tänkte att du kanske har några råd.
    Kram

    Cecilia 2019-01-07 08:10:28
    Svara

senaste från Hälsa

Joanna Swicas webbshop
Dölj
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!